Забележителности


Град Баня е привлекателен балнеоложки център, освен утвърдените туристически маршрути по живописния южен склон на Същинска Средна гора или разходките на свеж въздух в полите на планината, посетителите на града биха могли да се полюбуват и на лятната резиденция на цар Борис ІІІ и богатата ботаническа градина към нея, както и на традиционното организиране на кукерски празници през месец март, празник на розата през месец май, събор на каракачаните през юни или есенните дни на книгата.

Минералните води в курорта Баня водят началото си от няколко минерални извора. В курорта има над 10 минерални извора. Водата е с общ дебит 30л/сек и температура 35 – 50.5 оС. Водата е слабо минерализирана, хидро-карбонатна-натриева, флуорна. Освен минералната вода в курорта има два басейна с лечебна кал.

Свойства на минералната вода
Една от основните съставките във водата е сярата. Лечението се извършва с киснене. Водата не е подходяща за пиене. За наличие на сяра се разбира и от специфичния мирис на водата. Ако се къпете със сребро то става черно, но после лесно се почиства със сода бикарбонат. Ако имате рани по кожата от скорошно охлузване те заздравяват много бързо. Град Баня е възникнал благодарение наличието на минералната вода и производството на вина и розово, ментово и лавандулово масло. Винарската и маслопроизводствената индустрии се разрастват с пристигането на двамата братя Багарови. Днес имението на Иван Багаров е превърнато в луксозно заведение. В къщата на Велизар Багаров през 1927 г. отсяда Цар Борис III за лечение. След облекчение на своето заболяване той построява през 1929 г. свой дом, наречен "Момини гърди"
От всяка точка в Баня се виждат 2 възвишения, които приличат на момински гърди - затова местните жители им казват "Момини гърди". Преди хиляди години Баня е била езеро и на "Момини гърди" са намерени останки от колчетата и синджирите, с които тогавашните жители са си връзвали лодките. Там е имало тракийско селище, доказателство за което са многото археологически находки - монети, съдове, кости. Ако се изкачите на някой от двата хълма "Момини гърди", гледката, която ще се открие пред вас е неописуема: виждат се всички околни села и градове - Карлово, Бегунци Ведраре, Куртово, Левски, Сушица, Домлян, Пролом, Войнягово, Дъбене, Горни Домлян. Царският дворец

За пръв път Борис III идва в с. Баня през 1925 г. и отсяда във вилата на своя приятел фабриканта В. Багаров след неуспешно лечение в Хисаря на ревматизма си. Тогава царят е имал възможността да оцени преимуществата на Карловските бани. Малко по-късно през 1929 г. е била построена и царската вила на Борис III в северния край на селото по проект на известните български архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов. Построената царска вила наричана от местните жители ’’Двореца’’ е една от шестте частни имота на царската фамилия Кобурготски и единствената частна къща строена от Борис III. Земята върху, която е построена вилата е била закупена от баненски земеделци. Общата площ на малкия архитектурен ансабъл е 10дка като 7 дка е площта на парка. Вилата е построена в духа на българската възрожденска архитектура с характерните за стила елементи и детайли, като големия чардак, който раздвижва строгата линия на фасадата. Той е застлан с италиански теракот, а пет яки дъбови колони осигуряват неговата устойчивост. Прозорците са с кепенци, и други елементи, взаимствани от българската възрожденска къща. Комплексът има още две по-малки сгради, предназначени за гости и прислугата. Целият имот е ограден с масивен , висок каменен зид с две дъбови ковани порти.

Река Стряма
По протежението на реката има тепавица.В река Стряма се срещат кефал, мряна, скобър. Освен на Стряма любителите на риболова могат да ловят риба на язовира в село Михилци /на 4 км/ и язовир Домлян /на 8 км/.

Редовни събития
30 август, Ден на Баня. Празнува се последната събота на август с издигане знамето на Баня, фолклорни концерти през целия ден, организации за децата, гостуване на известни певици, вечерна дискотека и заря. 24 декември, Коледа - празник край голямата елха в центъра, концерт на коледната група 6 януари, Йордановден - Кръстът се хвърля в река "Стряма", а младежът, който го хване, обикаля къщите в града. 14 февруари, Трифон Зарезан - на могилата се дава курбан, пие се вино и се провеждат фолклорни концерти. Старчов ден - в края на февруари и началото на март (7 седмици преди Великден). 3 март - издигане знамето на град Баня, тържества. Лазаровден - децата от фолклорната група минават по къщите, играят хора, пеят песни за Лазар и получават почерпка, яйца и паричка според българския обичай